Overslaan en naar de inhoud gaan

Huiskraai Corvus splendens

Foto: Jan Hendrik Labots

Indeling

Corvidae [familie]
Corvus [genus]
splendens [soort]

De huiskraai komt van oorsprong voor op het gehele Indische Subcontinent en in delen van Zuidoost-Azië. Het is daar een talrijke soort in steden en dorpen. Vanaf het einde van de 19e eeuw heeft deze ‘inventieve’ kraaiachtige zijn areaal uitgebreid door als verstekeling mee te liften met schepen. Op deze wijze heeft hij ongeveer dertig landen buiten zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied weten te bereiken en zich in ongeveer twintig daarvan gevestigd (Ryall 2003). Vooral enkele havenplaatsen in het Midden-Oosten en Oost-Afrika werden succesvol gekoloniseerd. Plaatselijk is de soort ook met opzet geïntroduceerd, zoals in Jemen en Maleisië en op Zanzibar (Ottens & Ryall 2003).

In Nederland zette de huiskraai vermoedelijk voor het eerst in 1994 voet aan wal. Op 10 april van dat jaar werd de soort namelijk voor het eerst gemeld in Hoek van Holland, direct langs een belangrijke internationale scheepvaartroute. Twee onvolwassen exemplaren, een mannetje en een vrouwtje naar later bleek, vestigden zich daar en kwamen vanaf 1997 tot broeden (Ebels 1998, Ebels & Westerlaken 1996). Het betrof het eerste broedgeval in Europa en tevens het eerste in een gematigd klimaat (Ryall 2003). In 2007 oversteeg het aantal huiskraaien in Hoek van Holland voor het eerst de twintig en aan de groei lijkt nog geen einde gekomen.

De huiskraai wordt niet gerekend tot de soorten die zonder de hulp van mensen vanuit hun oorspronkelijke verspreidingsgebied Nederland kunnen bereiken. Om die reden wordt de soort hier als een exoot beschouwd. Wel verschilt het voorkomen van de huiskraai wezenlijk van dat van soorten als halsbandparkiet Psittacula krameri en nijlgans Alopochen aegyptiaca, die actief door de mens zijn geïntroduceerd.

Bron

Auteur(s)

Slaterus, R.