Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Pijlstaart Anas acuta

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Anatidae [familie]
Anas [genus] (21/7)
acuta [soort]

Pijlstaarten broeden in de noordelijke delen van Euraziƫ en Amerika. Langs de zuidgrens van het Europese broedareaal is de verspreiding erg verbrokkeld. De Europese broedvogels overwinteren van de West-Europese kusten tot in de Sahel. In Nederland verblijven in zachte winters rond de 10.000 exemplaren, in strenge winters veel minder. Als broedvogel verkiest de Pijlstaart open landschappen met ondiep water, zowel langs de kust als in het binnenland. De soort bewoont veengebieden en natte duin- of heidegebieden, soms ook meer grazige landschappen. Het voedsel bestaat, zoals bij veel grondeleenden, uit allerlei plantaardig en dierlijk materiaal. Pijlstaarten broeden van half april tot in juni en nestelen tussen lage, dichte vegetatie.

Bron

Auteur(s)

Dijksen, L.

Publicatie