Overslaan en naar de inhoud gaan

Oost-Aziatische boktor Anoplophora chinensis

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Anoplophora [genus] (2/0)
chinensis [soort]

Anoplophora chinensis is een grote keversoort, mannetjes zijn circa 25 mm en vrouwtjes 35 mm lang, die op basis van de habitus direct herkenbaar is als boktor. Boktorren behoren tot de suborde van de Polyphaga en zijn, enkele uitzonderingen daargelaten, gekenmerkt door een langwerpige lichaamsvorm en schijnbaar 4-ledige tarsleden (pseudotetrameer) waarvan het derde lid gelobd is.

De antennen zijn lang tot zeer lang, terwijl het tweede antennelid opvallend kort is, veel korter dan de aanliggende leden. De ogen zijn niervormig uitgerand en de tibia heeft twee eindsporen. Het genus Anoplophora behoort tot de subfamilie Lamiinae, en deze zijn met name gekarakteriseerd door het bezit van een langsgroef aan de binnenzijde van de voorschenen en een loodrecht naar beneden afvallende kop, waarbij het gezicht loodrecht staat op de kruin.

Anoplophora chinensis kan van de inheemse boktorren worden onderscheiden door zijn grootte, zijn vrijwel zwarte kleur en door de vlekken met witte schubben op de elytra.

Een gedetailleerde beschrijving van het genus en van de larven is te vinden in Lingafelter & Hoebeke (2002) waarin ook een determinatiesleutel gegeven wordt voor 36 (van de 41) soorten van het genus.

Gelijkende soorten Anoplophora chinensis lijkt op een aantal andere soorten van het genus, zoals A. glabripennis (Motschulsky) A. freyi (Breuning), A. coeruleoantennatus (Breuning), A. davidis (Fairmaire), A. macularia (Thomson), A. similis (Gahan) (Lingafelter & Hoebeke, 2002).

Van deze andere soorten is er tot nog toe slechts één ook in Nederland aangetroffen als importsoort en dat is A. glabripennis. Deze soort kan van A. chinensis worden onderscheiden op grond van de structuur van het basale deel van de elytra. Bij A. chinensis bevinden zich hierop een groot aantal (20-400) duidelijke granules; deze ontbreken bij A. glabripennis. Daarnaast is het pronotum bij A. glabripennis  onbehaard terwijl zich daar bij A. chinensis twee behaarde, ongeveer ronde plekken van witachtige langwerpige schubben bevinden. In Nederland komen geen inheemse boktorren voor die met beide Anoplophora’s te verwarren zijn.

De NVWA roept via haar website op de boktor of symptomen van haar, te melden, en heeft een document op haar website geplaatst die het mogelijk maken om de soort te herkennen: informatieblad “Hoe herken ik de Oost-Aziatische boktor?”. Omdat er enkele malen een snuitkever van het genus Otiorhynchus gemeld werden als zijnde een  Anoplophora chinensis, heeft de NVWA een document toegevoegd om deze beide uit elkaar te kunnen houden: “Aziatische boktor verward met taxuskever”!

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/inhoud/aziatische-en-oost-aziatische-boktor 

Bron

Auteur(s)

Heijerman, Th.