Overslaan en naar de inhoud gaan

Muskuseend Cairina moschata

Foto: Bert de Ruiter

Indeling

Anatidae [familie]
Cairina [genus] (1/1)
moschata [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
Habitatland zoet
ReferentieAtlas van de Nederlandse broedvogels 1998-2000

Voorkomen

Opgeteld over de gehele atlasperiode zijn 41 atlas­blokken zekere of waarschijnlijke broedgevallen geconstateerd. Ze zijn zonder patroon over het hele land verdeeld. De oorsprong van deze vogels is steeds lokaal: boerderij, stadspark of kinderboerderij. Op grond van het beschikbare mate­riaal blijken de Nederlandse broedparen tussen juni en oktober met jongen te verschijnen (Lensink 1996b, Schoppers 1997). Dit duidt erop dat ze pas aan het begin van de zomer (en niet in het voorjaar) in broedconditie komen en mogelijk niet goed gedijen onder de Nederlandse omstandigheden. 

Veranderingen

Hoewel de soort niet eerder in kaart werd gebracht, zijn er geen aanwijzingen dat aantallen of verspreiding in de afgelopen twee decennia sterk veranderd zijn.

 Aantallen

Thans komen jaarlijks vermoedelijk minstens 15-30 paren tot broeden. Mogelijk wordt het aantal onderschat doordat veel paren zich bij boerderijen of in de stedelijke omgeving ophouden, plekken die weinig aandacht van vogelaars krijgen. Soms vertonen de vogels ook een duidelijke binding met een bepaalde woonstede, maar broeden ze in het vrije veld. Dit stelt een vogelaar voor een dilemma: tellen of niet?

Bron

Auteur(s)

Lensink, R.

Publicatie

  • SOVON Vogelonderzoek Nederland 2002. Atlas van de Nederlandse broedvogels 1998-2000. Nederlandse Fauna 5: 1-584. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.