Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse geelschildboktor Monochamus alternatus

Foto: Simon Hinkley & Ken Walker (Museum Victoria)

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Monochamus [genus] (5/1)
alternatus [soort]

De volwassen kevers zijn tussen de 15 en 28 mm lang. De antennen van de mannetjes zijn 2 tot 2,5 maal zo lang als het lichaam, terwijl ze bij het vrouwtje slechts 1,3 maal zo lang zijn als het lichaam. Het borststuk heeft twee duidelijk naar buiten gerichte doorns, is ongeveer even breed als lang en heeft twee lichte banden (CABI 2015, Holland et al. 2013, Walker 2005).

Monochamus alternatus is in tegenstelling tot veel Monochamus-soorten niet zwart, maar (oranje)bruin van kleur. De antennen zijn donkerbruin en de uiteinden van de segmenten zijn donkerder, en bij de mannetjes is de basis grijzig. De dekschilden zijn bont getekend, met onregelmatig oranjebruine banden die afgewisseld worden met banden met grijze en zwarte vlekken. Het schildje (scutellum) is zoals bij alle Monochamus-soorten licht door de gele beharing.

De larven leven in den Pinus, spar Picea, zilverspar Abies, lariks Larix en Cedrus. Ze zijn zeer licht van kleur, maximaal 43 mm lang en hebben een amberkleurige kop en zwarte kaken (Holland et al. 2013). Het determineren van larven is specialistenwerk.

Ook het determineren van volwassen boktorren (o.a. Monochamus-soorten) is vaak lastig. Voor een zekere determinatie kunnen exemplaren opgestuurd worden naar EIS Kenniscentrum Insecten.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J.