Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote Australische geelstreep Caenoplana variegata

Foto: Ron Ploeg

Indeling

Geoplanidae [familie]
Caenoplana [genus] (3/0)
variegata [soort]

Bepaalde soorten landplatwormen kunnen een negatieve impact op de biodiversiteit en de landbouw hebben omdat ze voor een aanzienlijke afname van regenwormpopulaties kunnen zorgen. Daardoor neemt ook de bodemfertiliteit en het water opnemend vermogen van de bodem af (Álvarez-Presas et al. 2014, Jones & Boag 1996, Winsor 2011). Het effect op inheemse populaties van landplatwormen is niet bekend, wat ook kan komen omdat er überhaupt weinig bekend is over inheemse landplatwormen. Gezien het feit dat de invasieve soorten over het algemeen groter, vraatzuchtiger en agressiever zijn,  en soms ook niet voedsel-specifiek, zou het kunnen dat ze beter tegen extreme omstandigheden kunnen dan de inheemse soorten (Álvarez-Presas et al. 2014). Ook kunnen de invasieve landplatwormen een bedreiging vormen voor andere inheemse prooidieren, buiten de regenworm, zoals slakken (Justine et al. 2015).

In theorie kan elke exotische landplatworm via de import van tuinplanten Nederland binnenkomen, en zich dan verder verspreiden. De vraag is echter of de exoten zich in ons (koudere) klimaat kunnen handhaven, of dat ze beperkt blijven tot gecontroleerde omgevingen zoals kassen en tuincentra. Een andere vraag is welke prooidieren ze eten (en of die in Nederland voorkomen), en of ze hier natuurlijke vijanden kennen. Die laatste twee vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden: landplatwormen zijn niet erg kieskeurig en eten allerlei kleine dieren als wormen, slakken en insectenlarven. Omdat ze een scherp smakende substantie uitscheiden, kennen ze weinig tot geen natuurlijke vijanden.

De soort staat noch op de EU-exotenlijst, noch op de lijst van beschermde soorten. Alleen een viertal waterplatwormen staat op de beschermde lijst.

De soort staat wel in de EPPO database voor invasieve soorten.

Bron

Auteur(s)

Waart, S. de, Noordijk, J.