Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Rode neusbeer Nasua nasua

Indeling

Procyonidae [familie]
Nasua [genus] (1/0)
nasua [soort]

De rode neusbeer lijkt op een wasbeer met een lange, spitse en flexibele snuit, die over de onderkaak uitsteekt, en waarmee hij op de grond en onder afgevallen bladeren naar voedsel zoekt. De kleur van de vacht is veranderlijk (kaneelbruin, roodachtig bruin, bruingrijs) en kan zelfs bij hetzelfde individu na elke haarwisseling verschillen. De vacht is rood-, grijs- of geelbruin. De staart is geringd. De lichaamslengte is 41-70 cm, de staartlengte 42-70 cm en het gewicht 2,5 tot 7 kg. De lange staart wordt meestal recht omhoog gedragen. Dankzij de sterke klauwen en voorpoten kunnen neusberen goed klimmen en voedsel uitgraven. Bij verstoring laten neusberen snel opeenvolgende, luid grommende geluiden horen.

Gelijkende soorten De witsnuitneusbeer Nasua narica heeft een grijsbruine vacht met witte delen op de armen, de snuit, de kin en de keel. De witte oren zijn smal en rond. Deze soort komt voor in het zuiden van de Verenigde Staten en Midden-Amerika; leefgebieden overlappen nauwelijks. Net als wasberen heeft de neusbeer een zwart-met-wit gekleurd gezichtsmasker, maar wasberen hebben niet zo’n lange, spitse snuit, maar een breder gezicht.

Bron

Auteur(s)

Hollander, H.