Overslaan en naar de inhoud gaan

Rode neusbeer Nasua nasua

Indeling

Procyonidae [familie]
Nasua [genus] (1/0)
nasua [soort]

In het oorspronkelijke verspreidingsgebied is er geen sprake van negatieve effecten op andere soorten. In specifieke omstandigheden, zoals na introductie op eilanden, kunnen rode neusberen verantwoordelijk zijn voor forse predatie op broedende zeevogelsoorten. Dit heeft zich onder andere voorgedaan op Robinson Crusoë eiland in de Juan Fernandez archipel langs de Chileense kunst. Hier werden soorten als witnekstormvogel Pterodroma externa, Cooks stormvogel Pterodroma cooki, Kermadecstormvogel Pterodroma neglecta, Chileense grote pijlstormvogel Puffinus creatopus en Australische grote pijlstormvogel Puffinus carneipes zwaar gepredeerd. Met andere nestpredatoren zijn ze verantwoordelijk voor de afwezigheid van diverse vogelsoorten op Anchieta Island voor de Braziliaanse kust. Op Mallorca komt de soort vooral voor in Natura 2000 gebieden. De impact van predatie op Mallorca is niet goed bekend, maar gezien de aanwezigheid in beschermde gebieden wordt tenminste een gemiddelde impact verondersteld. De soort wordt hier daarom intensief weggevangen en verwijderd, maar dit heeft nog niet tot definitieve verdwijning geleid.

Er is mogelijk sprake van concurrentie met das en vos, welke beide omnivoor zijn en vergelijkbaar qua grootte. Rode neusberen zijn echter vooral overdag actief en niet op de grond, maar in bomen. In de praktijk zal de concurrentie daarom minder zijn.

Rode neusberen kunnen erosie veroorzaken door graafactiviteiten in hun habitat. In Engeland bleken rode neusberen daarnaast schade te veroorzaken aan landbouwgewassen en te prederen op gehouden kippen en ander gevogelte. Van de witsnuitneusbeer Nasua narica is bekend dat deze schade aanricht in graanvelden in Venezuela, waarbij tot 7 % van de oogst werd weggegeten. Ook is schade bekend in plantages in Brazilië.

In de literatuur is een geval beschreven waar een rode neusbeer twee kinderen met onbekende reden aanviel in huis. De kinderen liepen diepe schaaf- en bijtwonden op. Dergelijke aanvallen zouden kunnen worden verwacht waar neusberen in menselijke omgeving voorkomen.

Neusberen zijn tot slot vatbaar voor ziektes die algemeen voorkomen bij carnivoren, zoals katten- en hondenziekte, parvovirus (vijfde ziekte), hepatitis, leptospirose, tuberculose en rabiës. Daarnaast zijn neusberen dragers van diverse parasieten, vooral schurft, maar ook lintwormen, nierwormen, teken, vlooien, luizen, nematoden en haakwormen. Middelgrote carnivoren die zowel op ongewervelden als zoogdieren prederen (zoals neusberen), zijn gastheer van Trypanosoma cruzi, een eencellige parasiet die de veroorzaker is van de ziekte van Chagas.

Bron

Auteur(s)

Hollander, H.