Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Rode neusbeer Nasua nasua

Indeling

Procyonidae [familie]
Nasua [genus] (1/0)
nasua [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Incidentele import, geen voortplanting. (2d)
Habitatland
ReferentieUitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 van de Commissie: tot vaststelling van een lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten krachtens Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad

Het oorspronkelijk leefgebied in Zuid-Amerika is tropisch en subtropisch en ligt met name in het laagland ten oosten van de Andes, van Columbia en de Guyanas in het noorden tot Uruguay en Noord-Argentinië in het zuiden. Alleen in Chili komt de soort niet voor. De soort blijkt zich ook te kunnen handhaven in het Zuid-Europese klimaat op Mallorca en zou zich qua klimaatmatch mogelijk ook kunnen handhaven in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Frankrijk. Dat neusberen ook koudere omstandigheden kunnen verdragen, is gebleken in het Lake District in Groot-Brittannië, waar de soort winterhard bleek. De soort is hier inmiddels verwijderd.

De soort is niet bekend uit het wild in Nederland. De soort wordt wel gehouden in dierentuinen en als huisdier. Dit gebeurt echter niet in grote aantallen. Op internet werden tot begin 2015 zeer incidenteel rode neusberen aangeboden (deels via Duitse websites). Het houden als huisdier is in Nederland sinds 1 februari 2015 niet meer toegestaan. Bij incidentele ontsnappingen gaat het tot op heden om één enkel individu.

Er zijn in de NDFF-database twee meldingen opgenomen van een ontsnapte neusbeer: 27 juni 2011 in het havengebied van Amsterdam en 20 maart 2014 in de bossen ten noordoosten van Nunspeet.

Op 16 maart 2015 werd een ontsnapte neusbeer in Velden (Limburg) in een tuin gezien. Op 30 juli 2015 is in het dorp Zeeland (Noord-Brabant) een waarschijnlijk bij een fokker ontsnapte neusbeer door de brandweer gevangen.

Bron

Auteur(s)

Hollander, H.