Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw-Zeelandse landplatworm Arthurdendyus triangulatus

Indeling

Geoplanidae [familie]
Arthurdendyus [genus] (1/0)

Herkenning 

Groot (13-20 cm), leverbruin tot paars, met een donkere rugstreep en een lichte zijrand. In doorsnede driehoekig. Veel kleine oogjes, in een enkele rij rond de kop en langs het lichaam. Een karakteristieke platte opgerolde positie in rust.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland. Hij is in Nederland nog niet aangetroffen, maar wel in andere Europese landen met een vergelijkbaar klimaat: Ierland, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en de Faeröer Eilanden. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel. Hij wordt beschouwd als schadelijke exoot omdat hij zich verspreidt in ons klimaat, regenwormen eet en erg vraatzuchtig is. Melding is verplicht.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.