Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

DNA Barcoding

Naturalis is in 2011 een project gestart om van zoveel mogelijk Nederlandse planten, dieren en schimmels de DNA barcode te bepalen. Dit project is inmiddels ten einde, maar de resultaten zijn nog zichtbaar op het Soortenregister. Op dit moment werkt Naturalis met partners samen in het NWO-project ARISE, waarin ook een vernieuwde referentiedatabase voor DNA-barcodes gemaakt wordt voor zoveel soorten die in Nederland voorkomen. We verwachten deze informatie vanaf 2023 in het Soortenregister te gaan ontsluiten.

Een DNA barcode is een internationaal vastgesteld stukje DNA waaraan je een soort kunt herkennen. Het doel van het project is de opbouw van een collectie goed geïdentificeerde soorten met hun DNA barcodes. Deze collectie dient als ijkpunt voor de genetische herkenning van planten, dieren en schimmels. (Meer info)

Per soort werden tijdens dat project minimaal drie exemplaren verzameld, in het veld of uit de collectie van Naturalis, bij voorkeur van drie verschillende geografische locaties in Nederland.

Selecties in uitgebreid zoeken:

met exemplaren verzameld 
Er is minimaal 1 exemplaar verzameld waarvan de DNA barcode wordt bepaald. 

nog te verzamelen 
Er zijn minder dan drie exemplaren verzameld.