Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Een van de zeven Europese libellen bedreigd

Vincent Kalkman - 18 maart 2010
/ Foto:

Uit de eerste offici ële Europese rode lijst libellen blijkt dat 21 van de 137 Europese soorten en ondersoorten bedreigd zijn. Het merendeel van deze soorten komt voor in het Middellandse-Zeegebied (zie kaart).

Het gaat daarbij vooral om soorten van stromend water. Belangrijke bedreigingen zijn de aanleg van dammen, waterverontreiniging, langdurige droge zomers en de toegenomen vraag naar drinkwater en water voor irrigatie. Vooral in de afgelopen jaren vallen veel beken in het Middellandse-Zeegebied droog. Slechts één Nederlandse soort, de Kempense heidelibel Sympetrum depressiusculum, is op Europese schaal bedreigd. De in Nederland uitgestorven dwergjuffer Nehalennia speciosa is niet op Europese schaal bedreigd maar wel binnen de 27 bij de EU aangesloten landen. De Europese rode lijst is deze week door IUCN en EIS-Nederland gepresenteerd.

Een samenvatting en informatie per soort is te vinden op http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/redlist . Hier is tevens een pdf van het rapport te vinden.