Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Goudhaantjes in kaart

Roy Kleukers - 4 februari 2014
De Coloradokever
/ Foto:

De meeste mensen kennen het goudhaantje als vogel, maar ook de insectenwereld heeft haar goudhaantjes. Het betreft een groep van kleurrijke kevers, behorende tot de bladkevers (familie Chrysomelidae). In de nieuwe publicatie De Nederlandse goudhaantjes is alle kennis over de 59 Nederlandse soorten samengevat.
Het meest bekende goudhaantje is de Coloradokever, een grote, geelzwart gestreepte soort, die wereldwijd schadelijk is op aardappels. De kever leefde van oorsprong op wilde nachtschade in Noord-Amerika. Nadat ze op aardappels overstapte begon de uiterst succesvolle verovering van gebieden met aardappelteelt. Sinds 1937 wordt ze als ingeburgerd beschouwd in Nederland.
De meeste goudhaantjes zijn metaalkleurig groen, blauw of rood gekleurd. De larven lijken wel wat op die van lieveheersbeestjes en eten van planten. Ze hebben vaak een specifieke band met de voedselplant en dat komt tot uitdrukking in de mooie Nederlandse namen: rozemarijngoudhaantje, bremhaantje, blauwe muntgoudhaan, mosterdtor en waterkershaantje.
 

Bron

J.K. Winkelman 2013. De Nederlandse goudhaantjes (Chrysomelidae: Chrysomelinae). Entomologische Tabellen 7: 1-90. www.eis-nederland.nl/ET Kosten 15 euro, te bestellen via eis@naturalis.nl