Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariene biodiversiteit van Nederland

Oscar Bos en Stefan Verheyen

Inleiding

In de afgelopen eeuw heeft de mens het Nederlandse landschap drastisch veranderd. Veel soorten zijn achteruit gegaan of zelfs helemaal verdwenen. De laatste decennia komen er ook steeds meer nieuwe soorten ons land binnen, soms op eigen kracht, maar vaak een handje geholpen door de mens. In dat laatste geval noemen we ze exoten. Denk aan snuitkevers die met struiken uit Italië ons land worden binnen gebracht of zeedieren die met ballastwater van schepen de oceanen overgesleept worden. Soms heeft dit economische gevolgen (denk aan de coloradokever of de muskusrat) en zijn er invloeden merkbaar in de natuur. 

Het was daarom hoog tijd om de bekende informatie eens bijeen te brengen. Het project Exoten in het Nederlands Soortenregister bestaat uit in twee onderdelen:

1. Het samenstellen van een lijst van exoten in Nederland. ga naar lijsten 

2. Het bijeenbrengen van informatie over 25 voorbeeldsoorten. ga naar soortbesprekingen

De informatie is verzameld door dé Nederlandse specialisten op het gebied van flora en fauna, onder meer afkomstig uit de Soortenorganisaties (PGOs). Het Team Invasieve Exoten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verleende financiële ondersteuning.