Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Kever beschreven uit Nederland

Roy Kleukers - 3 april 2009
Cercyon castaneipennis en de verwante C. obsoletus
/ Foto:
Theodoor Heijerman

In het laatste nummer van Zootaxa wordt Cercyon castaneipennis beschreven. Het type-exemplaar is afkomstig van Elst in Utrecht. Het is een kever van de familie Hydrophilidae, waarvan de meeste vertegenwoordigers in het water leven, zoals de bekende spinnende waterkever Hydrophilus piceus . Deze nieuwe soort behoort tot een groep die leeft in mest en ander rottend organisch materiaal.

De nieuwe soort werd door de Nederlandse keveronderzoeker Oscar Vorst ontdekt tussen materiaal van Cercyon obsoletus . Het viel hem op dat exemplaren uit de afgelopen jaren er afwijkend uitzagen. Nader onderzoek wees uit dat het een nog onbeschreven soort betrof, die waarschijnlijk recent Nederland heeft veroverd.

Afbeelding verwijderd.

Vindplaatsen van C. castaneipennis in Europa.

Daarnaast is de soort in diverse andere Europese landen aangetroffen. Het is opvallend dat in ons goed onderzochte land nog nieuwe soorten voor de wetenschap kunnen worden aangetroffen.

Bron: Vorst, O. 2009. Cercyon castaneipennis sp. n., an overlooked species from Europe (Coleoptera: Hydrophilidae). Zootaxa 2054: 59-68.
http://www.mapress.com/zootaxa/2009/f/zt02054p068.pdf

Bron

Vorst, O. 2009. Cercyon castaneipennis sp. n., an overlooked species from Europe (Coleoptera: Hydrophilidae). Zootaxa 2054: 59-68.
http://www.mapress.com/zootaxa/2009/f/zt02054p068.pdf