Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Mariene biodiversiteit van Nederland

Foto's: Oscar Bos en Stefan Verheyen

Lancering van het Nederlands Caribisch Soortenregister

Hannco Bakker - 29 november 2017
Uitzicht over de Quill, Sint Eustatius / Foto: Jeroen van der Brugge

Naturalis Biodiversity Center kondigt met trots de lancering van het Nederlands Caribisch Soortenregister aan: www.dutchcaribbeanspecies.org

Voor de eerste keer ooit presenteren wij een compleet overzicht van de op dit moment bekende soortenrijkdom (dieren, planten, schimmels) van dit gebied: meer dan 7.500 soorten. We verwachten dat de soortendatabase de komende jaren zal groeien, o.a. door onderzoeksresultaten van recente Naturalis-expedities naar Sint Eustatius. Tijdens deze expedities zijn verschillende nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt.

De online database is het resultaat van een meerjarige inspanning van Naturalis Biodiversity Center om alle relevante publicaties te verzamelen over de biodiversiteit en natuurhistorie van de zes eilanden van het Nederlands Caribisch gebied: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

De database bevat een grote variatie aan informatie. Je vindt er onder andere informatie over de status van voorkomen van soorten per eiland (zijn ze inheems of exoot?), (lokale) namen, foto’s en literatuurreferenties. De soortenlijst kan op verschillende manieren doorzocht en gefilterd worden en kan worden genavigeerd door middel van een interactieve ‘stamboom’. De soortenlijst wordt ook geïllustreerd door een groeiend fotoarchief van meer dan 2.000 foto’s van bijna 10% van alle soorten.

Wil je ook bijdragen aan ons project? We zijn op zoek naar fotografen met fotomateriaal uit het gebied en mensen met kennis van de soortenrijkdom van het gebied. Alle foto’s en soortinformatie worden gecontroleerd voordat ze gepubliceerd worden. Interesse? Mail naar speciesregister@naturalis.nl.

Wij hopen dat het Nederlands Caribisch Soortenregister een nuttige bijdrage zal leveren aan natuurbescherming en biodiversiteitsonderzoek in het Nederlands Caribisch gebied.

Zie ook het Naturalis Newsroom filmpje op Youtube.