Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Lichtgroene sabelsprinkhaan vestigt zich in Nederland

Roy Kleukers - 13 augustus 2012
/ Foto:

Op 26 juli j.l. ontdekten medewerkers van stichting Ark een populatie van de lichtgroene sabelsprinkhaan Metrioptera bicolor in het Kempenbroek bij Weert. Daarna werd de soort nog op drie andere plekken aangetroffen. Allereerst tijdens een excursie van JNM Jongeren in de Natuur op de Kunderberg, daarna bij Eys door Adri Clements en bij Slenaken door Arjan Ovaa.

Deze kortvleugelige sprinkhaan is weer een voorbeeld van een zuidelijke soort die in Europa naar het noorden oprukt. Net als bij bijvoorbeeld de sikkelsprinkhaan en het zuidelijk spitskopje is de opmars ongetwijfeld een gevolg van de hogere temperaturen van de afgelopen decennia. De eerste Nederlandse vondst dateert van 2004 van de Sint Pietersberg, een langvleugelig mannetje. Daarna zijn nog enkele losse dieren gezien, steeds langvleugelige mannetjes. Met de vondst van vier populaties met kortvleugelige dieren, is wel duidelijk dat de lichtgroene sabelsprinkhaan zich aan het vestigen is.

Het is zaak de komende tijd goed op te letten, met name in schrale, warme hellingen in het zuiden van het land. Aanvullende waarnemingen zijn van harte welkom voor de nieuwe sprinkhanenatlas.

Een video van de lichtgroene sabelsprinkhaan op de Kunderberg: http://www.youtube.com/watch?v=ZXoDVydWKYo

Auteurs: Thijs Fijen en Roy Kleukers