Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Negendoornige wintersteenvlieg langs de Roer gevonden

Roy Kleukers - 29 maart 2010
Vervellingshuidje van Taeniopteryx schoenemundi
/ Foto:

Op 18 maart vonden Bram Koese (EIS-NL) en Louis Boumans (Naturhistorisk Museum Oslo) een vervellingshuidje en een volwassen dier van de steenvlieg Taeniopteryx schoenemundi langs de Roer bij Sint Odili ënberg. Het is de eerste vondst van dit bijzondere insect in Nederland en één van de weinige recente waarnemingen in West-Europa.

De soort krijgt als Nederlandse naam negendoornige wintersteenvlieg, omdat de larven herkenbaar zijn aan de negen doorns op het achterlijf.

Vindplaats langs de Roer.

De waterkwaliteit van de Roer is de laatste jaren sterk verbeterd en er worden steeds meer bijzondere insecten zoals kokerjuffers en libellen gevonden. Toch komt de vondst van deze wintersteenvlieg als een grote verrassing omdat de soort ook in het verleden nooit eerder in Nederland is aangetroffen. De steenvlieg, die een voorkeur heeft voor koud, zuurstofrijk water, heeft mogelijk profijt gehad van de relatief strenge recente winters.

De soort behoort tot de familie der wintersteenvliegen, een uitzonderlijke groep van winteractieve insecten. Steenvliegen zijn ranke, langvleugelige insecten waarvan de larven leven in schone beken en rivieren. Ze worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de waterkwaliteit. Vroeger telde Nederland 27 soorten steenvliegen, maar door waterverontreining verdwenen maar liefst 17 soorten. Steenvliegen behoren daarmee tot de meest bedreigde dieren in Nederland.