Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Nieuwe sluipwesp uit champignon

Hans Adema - 21 juni 2010
Phaenocarpa psalliotae
/ Foto:
Herman Berkhoudt

Op 11 september vond NCB Naturalis medewerker Herman Berkhoudt een paddenstoel, waarvan hij graag de naam wilde weten. Omdat dat van een foto, zeker met alleen de bovenzijde, onmogelijk is, werd hem gevraagd om af te wachten tot er verse exemplaren waren. Maar Herman besloot om het oude exemplaar te verzamelen. Tot zijn verbazing bleken er enkele sluipwespen te voorschijn te komen, die hij uit nieuwsgierigheid verzamelde en naar sluipwespenspecialist Kees van Achterberg bracht ter determinatie. Kees sprong een gat in de lucht. Het was Phaenocarpa psalliotae (familie schildwespen Braconidae), nieuw voor Nederland, en ook wereldwijd nog maar zelden verzameld. Het wespje is beschreven door N.A. Telenga in 1935 van een vondst uit Duitsland en verder slechts bekend van St. Petersburg en Zwitserland.

Ook de paddenstoel waar de soort op gevonden werd is niet alledaags. Het is de sneeuwwitte champignon, Agaricus nivescens var. squarrosipes, herkenbaar aan de geschubde steel. Deze groeit in bemeste weilanden, parken, grazige bosranden, als er maar voldoende voedsel in de grond aanwezig is.

Agaricus nivescens var. squarrosipes . Foto Herman Berkhoudt.

De biologie van de sluipwesp is nog onbekend. In en van (rottende) paddenstoelen leven veel larven van insecten, zoals vliegen, kevers etc. Braconidae leven vaak van vliegen en Cees van Achterberg vermoedt dat de larven van de sluipwesp in grote vliegenlarven leven. In ieder geval was de paddenstoel die Herman op Naturalis had achtergelaten volledig door maden doorvreten.