Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariene biodiversiteit van Nederland

Oscar Bos en Stefan Verheyen

Opnieuw exotische muggen in Noord-Brabant

Roy Kleukers - 9 augustus 2010
Aedes aegypti
/ Foto:
Centrum Monitoring Vectoren

Nadat vorig jaar de Amerikaanse mug Aedes atropalpus in Noord-Brabant was aangetroffen, zijn dit jaar tijdens een onderzoek drie soorten exotische muggen in Noord-Brabant gevonden: de gelekoortsmug Aedes aegypti, Aziatische tijgermug A. albopictus en, opnieuw, de Amerikaanse rotspoelmug A. atropalpus. Voor de gelekoortsmug is dit de eerste vondst in Nederland, de Aziatische tijgermug is nog niet eerder buitenshuis gevonden.

De muggen werden aangetroffen op diverse bedrijven die in autobanden handelen. De muggen komen ons land in via droogteresistente eitjes in de ingevoerde banden. Het RIVM geeft aan dat de muggen geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. De muggen zijn inmiddels verdelgd.

De vondsten hebben nationaal en internationaal de aandacht getrokken en waren zelfs aanleiding voor een redactioneel stuk in Science.

Bron

Scholte, EJ, Den Hartog, W, Dik, M, Schoelitsz, B, Brooks, M, Schaffner, F, Foussadier, R, Braks, M, Beeuwkes, J. 2010. Introduction and control of three invasive mosquito species in the Netherlands, July-Okt 2010. Euro Surveillance 14(45): pii = 19710. Available online: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19710

http://www.groeneruimte.nl/nieuws/artikel.html?id=117332

Enserink 2010. Yellow fever mosquito shows up in northern Europe. Science 329: 736.