Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariene biodiversiteit van Nederland

Oscar Bos en Stefan Verheyen

Risico op nieuwe pathogenen in kaart gebracht

Roy Kleukers - 22 november 2010
Toxoplasma gondii
/ Foto:
Ke Hu and John M. Murray (Wikimedia)

In een online artikel in PLoS ONE presenteert het RIVM met partners een model dat het risico van ‘emerging zoonoses’ in kaart brengt. Emerging zoonoses zijn zich uitbreidende pathogenen die van gewervelde dieren overgebracht kunnen worden op mensen.

In totaal zijn 86 ziekteverwekkers bij het onderzoek betrokken, waaronder 1 prion, 37 virussen, 30 bacteriën, 2 schimmels, 5 eencelligen en 11 wormen. Met behulp van een clusteranalyse werd bepaald welke van deze pathogenen het meeste kans om aan te slaan en problemen te veroorzaken in Nederland.

De studie levert met name een bijdrage aan prioriteitstelling ten behoeve van de volksgezondheid. Daarnaast biedt de studie ook een doorkijkje naar minder wenselijke, mogelijke aanvullingen op de lijst van Nederlandse soorten.

Bron

Havelaar, A.H., F. van Rosse, C. Bucura, M.A. Toetenel, J.A. Haagsma, D. Kurowicka, J.A.P. Heesterbeek, N. Speybroeck, M.F.M. Langelaar, J.W.B. van der Giessen, R.M. Cooke, M.A.H. Braks 2010. Prioritizing emerging zoonoses in the Netherlands. Plosone. PLoS ONE 5(11): e13965. online: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0013965