Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Siberische grijze ruiter nieuwe vogelsoort voor Nederland

Sander Pieterse - 29 juli 2010
Siberische grijze ruiter Tringa brevipes , IJmuiden, 28 juli 2010
/ Foto:
Arno Piek

Op 28 juli 2010 ontdekte Arno Piek bij IJmuiden een bijzondere vogelsoort: een Siberische grijze ruiter (Tringa brevipes). Op de Zuidpier in IJmuiden hoorde Arno een onbekend geluid. Ook toen hij de vogel zelf, een steltloper, in het vizier had, bleef het nog onduidelijk om welke soort het ging. Gelukkig wist hij de vogel te fotograferen, maar na thuiskomst bleek de vogel lastiger te determineren dan gedacht. Roy Slaterus, die de foto aangeboden kreeg voor determinatiehulp, concludeerde dat het hier waarschijnlijk ging om de zeer zeldzame Siberische grijze ruiter (Tringa brevipes). Binnenkort zal de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) beoordelen of inderdaad onomstotelijk is vast te stellen dat het om deze grijze ruiter gaat. Het onderscheid met de verwante soort Amerikaanse grijze ruiter (Tringa incana) is in de praktijk bijzonder lastig.

Voor zover bekend zou dit de eerste waarneming van een Siberische grijze ruiter voor Nederland zijn. Met slechts vier waarnemingen in het gehele westelijk Palearctisch gebied is het sowieso een zeldzame waarneming.

Na de waarneming van Arno Piek haastten vogelaars zich naar IJmuiden om een poging te doen de Siberische grijze ruiter waar te nemen, maar helaas zonder resultaat. Arno Piek lijkt voorlopige de enige die deze vogel in ons land heeft kunnen zien.

 

Bron

Artikel op Dutch Birding website: http://www.dutchbirding.nl/news.php?id=435

Tekst en uitleg van Roy Slaterus: http://www.ortolaantje.nl/grijze ruiter.html