Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Mariene biodiversiteit van Nederland

Foto's: Oscar Bos en Stefan Verheyen

Soortenlijst Nederlandse Noordzee online

Hannco Bakker - 13 juni 2017
Gewone heremietkreeft - Pagurus bernardus / Foto: Oscar Bos

Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center, Wageningen Marine Research en GiMaRIS hebben samen een soortenlijst opgesteld voor de totale diversiteit van zout- en brakwatersoorten in de Nederlandse wateren (Noordzee, Waddenzee, Zeeuwse Delta). Deze lijst bedraagt 1909 soorten, waarvan 8% exoten. De Noordzee telt 1284 soorten, waarvan 6% exoten.
Deze soortenlijst is samengesteld op basis van nog niet eerder gecombineerde databases en publicaties. Opvallend is dat nog steeds nieuwe soorten voor de Nederlandse wateren ontdekt worden. De nieuwste ontdekkingen van de afgelopen maanden zijn in deze lijst nog niet meegenomen. Zo was er in maart nog de ontdekking van de naakte grondel en in mei de Groenlandse walvis als nieuw voor Nederland.

De digitale soortenlijst Nederlandse Noordzee is opgenomen in het Nederlandse soortenregister. Ook is het zoekschermĀ uitgebreid met zoekkenmerken voor alle mariene soorten in Nederland.

Bron: 

Bos, O.G., Gittenberger, A., Boois, I.J. de, Asch, M. van, Wal, J.T. van der, Cremer, J., Hoorn, B. van der, Pieterse, S.M., Bakker, P.A.J., 2016. Soortenlijst Nederlandse Noordzee. Wageningen Marine Research Den Helder, Research Rapport C125/16A. http://edepot.wur.nl/401117

WUR (2017) Soortenlijst Nederlandse Noordzee nu te bekijken. Persbericht:Ā https://www.wur.nl/nl/nieuws/Soortenlijst-Nederlandse-Noordzee-nu-te-bek...