Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariene biodiversiteit van Nederland

Oscar Bos en Stefan Verheyen

Traliestinkzwam in Vogelpark Avifauna

Roy Kleukers - 6 september 2010
Traliestinkzwam uit Alphen aan den Rijn
/ Foto:
Hans Adema

In vogelpark Avifauna (Alphen aan den Rijn) werd onlangs de traliestinkzwam ( Clathrus ruber ) aangetroffen. De traliestinkzwam is een soort die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied afkomstig is. De determinatie werd bevestigd door paddenstoelendeskundige Hans Adema van NCB Naturalis.

Het betreft pas de vijfde geregistreerde vondst van deze bijzonder fraaie paddenstoel in de buitenlucht in Nederland sinds 1735. De eerste vondst werd gedaan door Linnaeus bij het huidige Halfweg (tussen Haarlem en Amsterdam). Linnaeus heeft de paddestoel uitgebreid beschreven.

Hoe de soort hier verzeild is geraakt is een raadsel. Dit exemplaar werd gevonden tussen bamboe en alle Nederlandse vondsten zijn tussen exotische gewassen gedaan.

Er zijn twee exemplaren verzameld voor de collectie van NCB Naturalis en DNA onderzoek. Gezien de klimaatveranderingen is het niet ondenkbaar dat de paddestoel in de toekomst op meerdere plaatsen in Nederland zal opduiken. NCB Naturalis houdt zich aanbevolen voor bijzondere vondsten.