Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariene biodiversiteit van Nederland

Oscar Bos en Stefan Verheyen

Twee nieuwe vlinders voor Nederland

Jinze Noordijk - 30 september 2013
Phalonidia udana , een nieuwe soort die door DNA-barcodeanalyse is ontdekt
/ Foto:
Frans Groenen

Tijdens het project om van alle Noord-Europese vlinders de DNA-barcode te bepalen, zijn bij Phalonidia manniana twee clusters gevonden. Bij verder morfologisch onderzoek zijn constante verschillen gevonden in het uiterlijk en de mannelijke en vrouwelijke genitaliën.

Onderzoeker M. Mutanen en collega’s concludeerden dat het hier dus gaat om twee soorten: P. manniana en P. udana . Nederlands onderzoek in collecties toonde aan dat beide soorten ook in ons land voor komen, waarbij P. udana dus een nieuwe soort is. In het recentste nummer van Entomologische Berichten worden de Nederlandse vindplaatsen van beide soorten gepresenteerd.

In het zelfde nummer wordt ook nog een tweede nieuwe vlinder voor Nederland gepresenteerd: de bruine wormkruidkokermot Coleophora bornicensis . Het gaat om een soort waarvan de rupsen in uitgebloeide bloemhoofdjes van boerenwormkruid leven en de zaden eten.

 

 

Bron

Groenen, F., K.J. Huisman & C. Doorenweerd 2013. Phalonidia manniana , een complex van twee soorten: Ph. manniana en Ph. udana (Lepidoptera, Tortricidae). Entomologische Berichten 73: 191-196.
Schreurs, A.E.P, M. Stiphout & F. Groenen 2013. De bruine wormkruidkokermot, Coleophora bornicensis (Lepidoptera: Coleophoridae), nieuw voor de Nederlandse fauna. Entomologische Berichten 73: 197-199.