Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Vliegenvaria

Roy Kleukers - 2 januari 2014
De rode snuitvlieg
/ Foto:
Sandra Lamberts

In het nieuwste nummer van het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen staan diverse nieuwe inzichten over de Nederlandse vliegenfauna. Tephrochlaena oraria, een afvalvlieg (familie Heleomyzidae) wordt voor het eerst voor Nederland gemeld. De rode snuitvlieg Rhingia rostrata werd in Zuid-Limburg gevonden, de eerste waarnemingen sinds meer dan 100 jaar. De vlieg is de laatste jaren aan een opmars bezig, ook in het nabije buitenland. De wolzwevers van het geslacht Villa zijn moeilijk op naam te brengen. Nu is duidelijk geworden dat de hottentottenvilla Villa hottentotta wel degelijk op de Nederlandse lijst thuishoort.

Bron

Weele, R. van der 2013. Tephrochlaena oraria , een nieuw afvalvlieg voor de Nederlandse fauna (Diptera: Heleomyzidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 40: 35-38.

Bree, E. de, S. Bot & J.T. Smit 2013. De rode snuitvlieg Rhingia rostrata terug in Nederland (Diptera: Syrphidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 40: 15-21.
Smit, J.T. 2013. De hottentottenvilla Villa hottentotta toch op de Nederlandse lijst (Diptera: Bombyliidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 40: 23-33.