Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Determineren Nederlandse biodiversiteit

Om natuur te bestuderen is het van belang om te weten met welke soorten je te maken hebt. Daarom wordt binnen Naturalis Biodiversity Center veel aandacht gegeven aan determinatie. Hiervoor worden diverse hulpmiddelen ontwikkeld, voor verschillende doelgroepen. Dit doet Naturalis in samenwerking met eigen wetenschappers en organisaties zoals EIS, Stichting ANEMOON en De Vlinderstichting. We bieden digitale determinatiesleutels (de Dierenzoeker en onze Soortzoeker-lijn), zoekkaarten en diverse (papieren) publicaties.

De onderstaande determinatieproducten worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan FondsBIJ12, Groen en DoenPrins Bernhard Cultuurfonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Het is van belang om na de determinatie de waarneming, liefst met foto, ook door te geven via Waarneming.nl of Telmee

Soortzoekers: digitale sleutels per soortgroep

Soortzoeker Boktorren van Nederland

 

Zoekkaarten

Zoekkaart Tuinpissebedden.

 
 

Dierenzoeker: digitale sleutel voor huis en tuin

Dierenzoeker.

Dierenzoeker.nl: Digitale determinatiesleutel voor de meest voorkomende dieren rondom huis en tuin, ook geschikt voor kinderen van 7 tot 12. Samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, Het Klokhuis (NTR) en EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden. Beschikbaar als desktopwebsite en mobiele website en als smartphone app voor iOS en Android.