Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroeskoppelikaan Pelecanus crispus

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Pelecanidae [familie]
Pelecanus [genus] (4/0)
crispus [soort]

Herkenning
160-180 cm. Moeilijk te onderscheiden van roze pelikaan. Meestal wat groter, in vlucht bovenvleugels met grijze armpennen en grijszwarte vleugelpunten, ondervleugels vuilwit. Poten altijd grijs. Minder contrastrijk in vlucht dan roze pelikaan. Gekrulde veren op achterhoofd en achterhals. Van dichtbij lijken bovendelen zilverwit; onderdelen grijswit. Keelzak geel of geelrood, in broedtijd diep oranjerood. Ogen bleekgeel, gezicht grijs. Juveniel met vlekkerig bruine of bruingrijze bovendelen, onderdelen vuilwit. Subadulten worden langzaamaan witter. Vaak samen met roze pelikaan.

Verspreiding en voorkomen
Broedt van Roemenië tot in West-Mongolië en een gebied in West-China. Trekt in de winter naar het westelijk Middellandse Zeegebied, delen van Zuidwest- en Zuid-Azië en Oost-China. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen
Broedt in zijn leefgebied in dichtbegroeide natte en overstroomde gebieden en langs ondiepe meren, rivieren, delta's en estuaria. Vist in open water.

Voedsel
Vis; wordt met behulp van keelzak, als schepnet, opgeschept. Vist ook in groepen, als roze pelikaan.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2-4, soms 5, zelden 6. Langwerpig elliptisch tot langwerpig buikig. Wit met een oneffen kalkachtige laag, die bekrast en bevlekt raakt. Formaat 93,6 x 59,7 mm.

Geluiden
Over het algemeen zwijgzaam, zeker buiten de broedtijd. Enkele grommende en sissende geluiden, wat hoger dan van roze pelikaan.

Publicatie