Overslaan en naar de inhoud gaan

Boomvalk Falco subbuteo

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Falconidae [familie]
Falco [genus] (11/3)
subbuteo [soort]

Herkenning
30-35 cm, spanwijdte 70-84 cm. Lijkt op een miniatuur Slechtvalk met smalle vleugels, maar adult herkenbaar aan roestrode broek en onderstaartdekveren, kleinere en meer gepunte snorstreep en witte onderdelen met zwarte lengtestrepen. Juveniel met zwartbruine bovendelen, doffere onderdelen, zwaarder gestreept en zonder roodbruin aan dijen of staart. Slechtvalk-achtige vlucht, maar vleugels lijken langer en staart korter (doet aan grote Gierzwaluw denken). Nestelt meestal in oud kraaienest. Jaagt op leeuweriken, zwaluwen etc. en vooral in de avond- en ochtendschemering op insecten. Jaagt ook op zomeravonden boven moerassen op libellen etc

Verspreiding en voorkomen
Broedt in grote delen van Europa, behalve in het uiterste noordwesten, Rusland en Oost-Azië. Overwintert in West-, Centraal- en Oost-Afrika. In Nederland schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in klein aantal.

Biotopen
In broedseizoen in heuvelland, heidevelden, open bossen, parken, landbouwgebieden etcetera.

Voedsel
Achtervolgt vliegende insecten en vogels en vangt deze met de klauwen. Insecten worden tijdens vlucht vanuit de klauw opgegeten, vogels worden eerst op zitplaats geplukt. Jaagt, vooral 's avonds, op hoogvliegende insecten zoals nachtvlinders, libellen, kevers en overdag op vogels zoals gierzwaluw, zwaluwen, leeuweriken etc.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2-4. Rondachtig tot ellipsvormig. Glad, en niet glanzend. Geelachtig-bruin, dicht gespikkeld met fijn roodachtig-bruin, verdringt de grondkleur doch heeft de neiging sneller te verbleken dan bij andere valken. Formaat 41,8 x 32,6 mm.

Geluiden
Een helder, herhaald 'kew-kew-kew-kew', nogal variabel in vorm en timbre.

Publicatie