Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Tapuit Oenanthe oenanthe

Foto: Kees Venneker

Indeling

Oenanthe [genus]
(8 soorten in totaal / 1 gevestigd)
oenanthe [soort] (2/1)

Herkenning
15 cm. Mannetje eenvoudig te herkennen aan grijze kruin, nek en mantel, zwart masker, zwarte vleugels, gele of beige borst en witte onderdelen. Staart heeft karakteristieke tapuitentekening: wit met omgekeerde zwarte 'T', gevormd door zwarte eindband en zwarte middelste staartpennen. Stuit wit. Vrouwtje moeilijk te onderscheiden van isabeltapuit en vrouwtjes bonte tapuit en blonde tapuit. Is evenals deze zandkleurig met donkerder vleugels. Zie bij die soorten voor onderscheidende kenmerken. Zeer jonge juvenielen hebben lijsterachtig uiterlijk, door gele streeptekening op veren. Oudere juvenielen lijken sterk op vrouwtje en zijn meestal niet als zodanig te herkennen, maar hebben zeer brede beige veerranden en een geschubder uiterlijk.

Verspreiding en voorkomen
Broedt in een gebied van Europa tot Alaska en aan de Kusten op Groenland. Overwintert met name in Centraal-Afrika. In Nederland schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in vrij groot aantal.

Biotopen
Diverse open gebieden, met verspreide bosjes, kleine boompjes, rotsen en open zanderige plekjes.

Voedsel
Voornamelijk ongewervelden, maar ook af en toe bessen. Vangt insecten op typische tapuitenmanier: zit meestal op verhoging op uitkijk, en vliegt, hipt of rent achter prooi aan als deze ontdekt is.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-6, soms 3-8. Buikig. Glad en niet glanzend. Zeer lichtblauw. Effen of zelden bezet met een paar fijne donkere spikkels aan de stompe pool. Formaat 20,8 x 15,8 mm.

Geluiden
Roep 'tsjak', 'tsek', en 'wiet tsek'. Zang babbelend met krassende tonen. Imiteert vaak andere vogels.

Publicatie