Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote lijster Turdus viscivorus

Foto: Ab H. Baas

Indeling

Turdidae [familie]
Turdus [genus] (10/4)
viscivorus [soort]

Herkenning
27 cm. Iets groter en zwaarder dan kramsvogel. Veel groter dan zanglijster, waar hij overigens veel op lijkt. Bovendelen grijzer, kouder van kleur dan zanglijster; onderdelen witter en borst eerder beige dan goudkleurig, met op borst maar ook op buik scherp getekende ronde zwarte vlekken. Witte ondervleugels en witte punten aan buitenste staartpennen. Juveniel met gele lengtestreepjes op bovendelen. Staat nog rechter op dan zanglijster. Schuw, evenals meeste andere lijsters. Vlucht krachtig, als van kramsvogel, maar schiet langer door met gesloten vleugels. Heeft kortere staart dan kramsvogel. Buiten broedseizoen in kleine ongemengde groepen, zelden met andere lijsters.

Verspreiding en voorkomen
Broedt in Noord- en Oost-Europa, Belarus, Oekraïne, Rusland tot Mongolië. Deels trekvogel. In Nederland vrij talrijke broedvogel, gedeeltelijk wegtrekkend, doortrekker en wintergast in vrij groot aantal.

Biotopen
Behoeft hoog geboomte afgewisseld met weilanden nabij, zoals boomgaarden, parken, bosranden. Vermijdt in broedseizoen dicht bos of boomloze gebieden.

Voedsel
Ongewervelden en vooral ook bessen en andere vruchten. Foerageert op de grond in open gebieden, maar ook in bomen. Heeft in winter vaak 'eigen' bessenstruik en verdedigt deze.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 3-6. Buikig. Glad en glanzend. Lichtblauw, licht groenachtig-blauw of licht geelbruin getint. Met roodachtig-bruine, roodachtig-purperen of licht purperen spikkels en vlekjes. Tekens meestal gelijkmatig verdeeld, met soms een licht concentratie aan de stompe pool. Formaat 31,2 x 22,3 mm.

Geluiden
Roep lange luide ratel 'rrrrrrrrr', lijkt wel wat op roep van winterkoning. Zang luid en bellend, minder gevarieerd dan van zanglijster en met weinig herhalingen.

Publicatie