Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterspreeuw Cinclus cinclus

Foto: Annemieke Hoozemans

Indeling

Cinclus [genus]
(1 soorten in totaal / 0 gevestigd)
cinclus [soort] (2/0)

Herkenning
18 cm. De enige aan het waterleven aangepaste Europese zangvogel. Kop en nek chocoladebruin; bovendelen, staart en vleugels donker leigrijs-bruin; keel en middenborst wit, sterk contrasterend met overige verenkleed; verdere onderdelen donker, met uiteenlopende hoeveelheid kastanjebruin op bovenbuik. Juveniel als adult, maar donkere veren met duidelijke lichte randen en witte middenborst smoezelig door bruine veerranden. Zit vaak bewegingloos op een steen in snelstromend water, springt plotseling in het water en zwemt en duikt.

Verspreiding en voorkomen
Standvogel in grote delen van Europa, noordelijk Marokko en Algerije, West- en Zuid-Rusland en delen van Zuidwest-, Centraal- en Oost-Azië. Wintergast in Noordoost-Europa. Zeldzaam in Nederland.

Biotopen
Voornamelijk langs heldere, ondiepe en snelstromende wateren met stenige bodems en weinig vegetatie in het water en langs de oevers. Luchttemperatuur onbelangrijk zolang water gedeeltelijk ijsvrij blijft. 

Voedsel
Hoofdzakelijk ongewervelde waterdieren, kikkervisjes en kleine vis. Foerageermethode onder water is een combinatie van lopen over rivierbodem en 'vliegen' met krachtige vleugelslagen. Draait ook stenen op de bodem om.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5, soms 3-8. Buikig. Glad en niet glanzend. Wit. Formaat 26,1 x 18,5 mm.

Geluiden
Zang een snelle opeenvolging van korte, hoge en knarsende tonen. Roep een metalig 'klink-klink' (vaak in vlucht) en een luid en snel 'zitzitzit'.

Publicatie