Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte kraai Corvus corone

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Corvidae [familie]
Corvus [genus] (8/4)
corone [soort]

Herkenning
46 cm. Verenkleed geheel zwart, hetgeen het enige verschil is met bonte kraai. Te onderscheiden van veel grotere raaf door geluid, rechte staart en gladde keel, en van juveniele roek door zwaardere, minder puntige snavel en ontbreken van 'broek'. Gewoonlijk alleen of in paren, behalve op slaapplaats. Opent hard voedsel (bijvoorbeeld krabben of noten) door het van enige hoogte naar beneden te laten vallen.

Verspreiding en voorkomen
Komt voornamelijk voor in de westelijke helft van Europa en de oostelijke helft van Azië, met uitzondering van Zuidoost-Azië. In Nederland een talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen
Broedt in (half)open landschappen met bomen, maar ook wel in hoogspanningsmasten. Komt op veel verschillende plekken voor, bijvoorbeeld bij akkers, weiden, in bossen en parken, maar ook in stedelijke gebieden. Voornamelijk in kleinschalig cultuurlandschap.

Voedsel
Zoals alle kraaien zeer gevarieerd. Allerlei soorten kleine dieren, vruchten en zaden, aas.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-6, zelden 7. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Als die van de roek. Verschillende tinten van lichtblauw, groenachtig-blauw of groen. Bezet met olijfgroene, olijfbruine, donkerbruine en blauwgrijze spikkels, vlekken, strepen en krabbels. Van vrijwel ongetekend tot zeer sterk getekende eieren. Zeer zelden roze met rode en purperachtige tekens. Geen verschillen tussen de eieren van de zwarte kraai en de bonte kraai. Formaat 43,3 x 30,4 mm.

Geluiden
Gewone roep een krassend 'kraah'; soms een zacht 'gonk'. Ook andere geluiden, meestal afleidingen van gewone roep.

Publicatie