Overslaan en naar de inhoud gaan

Sicyos angulatus

Indeling

Cucurbitaceae [familie]
Sicyos [genus] (1/0)
angulatus [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Incidentele import, geen voortplanting. (2d)
ReferentieHeukels' Flora van Nederland [23e druk]
ExpertOdé, B. (FLORON)

Sicyos angulatus is oorspronkelijk inheems in Noord-Amerika. In de 19e eeuw is de plant als sierplant in Europa ingevoerd. In enkele zuidelijke landen zoals o.a. in Frankrijk en Spanje heeft de soort zich ontpopt als een agressief onkruid in maïsakkers. In enkele Midden- en Noord Europese landen (Duitsland, Hongarije, Noorwegen en Engeland) is de soort wel incidenteel waargenomen, maar in deze landen heeft de soort zich niet blijvend weten te vestigen.

De klitachtige vruchten kunnen zich hechten aan de vacht van dieren of aan de kleding van mensen en zo over kleinere afstanden verspreid worden. Ook verspreiding door landbouwmachines is geconstateerd. Op grotere schaal is verspreiding mogelijk doordat de zaden als verontreiniging voor kunnen komen in partijen zaad van handelsgewassen zoals maïs en sojabonen.

De soort werd in Nederland, vanwege de resistentie tegen aaltjes, gebruikt als onderstam voor komkommer in de biologische glastuinbouw. Voor zover bekend is de plant in Nederland nog nooit verwilderd aangetroffen.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.