Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Parelvederkruid Myriophyllum aquaticum

Foto: Dick Belgers

Indeling

Haloragaceae [familie]
Myriophyllum [genus] (5/5)
aquaticum [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
ReferentieHeukels' Flora van Nederland [23e druk]
ExpertOdé, B. (FLORON)

Verspreiding


Verspreidingskaart Parelvederkruid. Weergeven zijn de km-hokken waarin de soort in de periode 1975-heden is aangetroffen.
Bron: Florbase 2N (FLORON), waarneming.nl, telmee.nl

Parelvederkruid is oorspronkelijk inheems in de subtropische en tropische delen van Zuid Amerika. In Europa werd het voor het eerst waargenomen rond 1880 in de omgeving van Bordeaux. Al gauw ontpopte de soort zich hier als invasief. In Engeland werd het voor het eerst in 1960 waargenomen. Door de handel in vijver- en aquariumplanten is de plant over de hele wereld verspreid. Tegenwoordig komt de soort voor in Noord- en Midden Amerika, Europa (Engeland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal), Azie (Cambodja, Indonesië, Japan, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Vietnam), Afrika (Madagaskar, Zuid Afrika, Zimbabwe), Australië en Nieuw Zeeland. Vooral in de warmere klimaatzones veroorzaakt de soort problemen. In centraal Europa waar de soort ook voorkomt veroorzaakt de soort tot op heden geen overlast.

Parelvederkruid is door de handel in vijver- en aquariumplanten over alle continenten verspreid. De plant verwilderd onopzettelijk in de buurt van kwekerijen, maar wordt ook opzettelijk uitgezet of met tuinafval gedumpt.

In Nederland is voor het eerst sprake van verwildering op enige schaal vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Hiervoor is er slechts sprake van incidentele vondsten. In 1898 werd de soort al aangetroffen in de singel naast de Hortus Botanicus in Leiden, alwaar zij in een kas gekweekt werd. Hier overleefde de soort de eerstvolgende winter niet. Het eerste Nederlandse herbariummateriaal dateert uit 1906 en is verzameld in een sloot in de omgeving van Den Haag. Vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw wordt Parelvederkruid regelmatiger en in grotere hoeveelheden aangetroffen, eerst onder het synoniem Myriophyllum brasiliense Cambess.. Tegenwoordig komt de soort in alle provincies voor. Van de Waddeneilanden zijn nog geen vondsten bekend. Het meest is de soort in de provincie Noord Brabant waargenomen. In deze provincie komt de soort in sommige beekdalen algemeen voor.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.