Overslaan en naar de inhoud gaan

Ongelijkbladig vederkruid Myriophyllum heterophyllum

Foto: Wim van der Ven

Indeling

Haloragaceae [familie]
Myriophyllum [genus] (5/5)

Ongelijkbladig vederkruid is een overblijvende, ondergedoken waterplant met rhizomen en tot ruim 1 meter lange stengels. Bloeiende stengeltoppen kunnen 10-15(-35) cm boven het wateroppervlak uitsteken. De ondergedoken bladen zijn ± 5 cm lang en staan in kransen van 4-5(-6). De ondergedoken bladen zijn veerdelig, met (5-)10-20 draadvormige tot 20 mm lange bladslippen. Bij het uit het water halen houdt de plant enigszins zijn vorm.

De alleenstaande bloemen staan in de oksels van de boven het wateroppervlak uitstekende schutbladen en vormen een aarvormige bloeiwijze die maximaal 35 cm lang kan zijn. De bovenste bloemen zijn mannelijk, de middelste tweeslachtig en de onderste vrouwelijk. De mannelijke bloemen bestaan uit 4 zeer korte, driehoekige, witgroene kelkbladen, 4 bootvormige, doorschijnend witte kroonbladen en 4 kort gesteelde meeldraden. De vrouwelijke bloemen bestaan uit 4 kroonbladen die 1,5-3 mm lang zijn en een 4 hokkig vruchtbeginsel, met rode lang behaarde stempels.

De boven het wateroppervlak uitstekende schutbladen staan net als de ondergedoken bladen in kransen van 4-5, maar zijn verder totaal verschillend van vorm. Ze zijn 0,4-3 cm lang en 3-5 mm breed, ongedeeld, (breed)lancetvormig en vrij stevig met een getande tot kamvormig gezaagde bladrand. De schutbladen zijn glanzend en donker- tot olijfgroen van kleur.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.