Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterwaaier Cabomba caroliniana

Foto: Dick Belgers

Indeling

Cabombaceae [familie]
Cabomba [genus] (2/1)

In de gematigde klimaatzones bloeit Waterwaaier alleen in de zomer. De bloemen zijn tweeslachtig en één bloem bloeit gedurende twee dagen. Als de bloemen opengaan zijn de stempels ontvankelijk voor stuifmeel, terwijl de helmhokjes van de meeldraden nog gesloten zijn. ’s Avonds sluiten de bloemen en verdwijnen onder water om de volgende ochtend als functioneel mannelijke bloemen weer boven water te komen. De stempels zijn dan niet meer ontvankelijk voor stuifmeel en in de middag van de tweede bloeidag komt het stuifmeel vrij. De belangrijkste bestuivers zijn kleine vliegjes (Diptera).

In de nazomer en winter worden de stengels broos en kunnen gemakkelijk in fragmenten uit elkaar vallen. Een afgebroken stengeldeel met een knoop kan weken in het water zweven/drijven. In de oksels van de stengelbladen (ook in die van drijvende stengelfragmenten) worden adventiefwortels gevormd. Een stengelfragment kan wortelen en uitgroeien tot een volwassen plant. In de winter zinken wortelende stengels en stengelfragmenten naar de bodem om in het volgende voorjaar weer uit te lopen.

De Waterwaaier vermeerdert zich vegetatief door middel van wortelstokken en door losse stengelfragmenten. Kiemkrachtige zaden schijnen alleen binnen het oorspronkelijke verspreidingsgebied en in de tropische en subtropische delen van het secundaire areaal (b.v. in Australië en in het zuidoosten van de VS) te worden gevormd. De zaden worden vermoedelijk door watervogels verspreid, doordat ze tussen de veren gaan zitten of in de modder aan de poten. De zaden kunnen ook verspreid worden door de stroming van het water.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.