Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterhyacint Eichhornia crassipes

Indeling

Eichhornia [genus] (1/0)
crassipes [soort]

Waterhyacint wordt gebruikt als meststof en als veevoer. Door het hoge watergehalte (95%) is dit echter weinig efficiƫnt. Door het vermogen grote hoeveelheden nutriƫnten en zware metalen uit het water op te nemen worden aan de plant waterzuiverende eigenschappen toegedicht.

Massavegetaties van Waterhyacint verdampen (evapotranspiratie) naar schatting 2,6-3,2 maal zoveel water als een open wateroppervlak. Het optreden van de plant veroorzaakt daardoor aanzienlijke waterverliezen in waterreservoirs. Massavegetaties kunnen de doorstroming van watergangen belemmeren en waterinlaten verstoppen. Waterhyacint is een lastig onkruid in rijstvelden.

Vegetaties van Waterhyacint verdringen de inheemse flora en hebben een negatief effect op de biodiversiteit in het algemeen. Onder een gesloten dek van Waterhyacint ontstaat zuurstofgebrek, wat aanleiding geeft tot een slechte waterkwaliteit en stank. Het verschijnen van Waterhyacint leidt tot een toename van muggen en slakken, waarvan sommige soorten tussengastheer zijn voor de verwekkers van Malaria en Bilharzia. Toename van Waterhyacint zou hebben geleid tot meer gevallen van deze tropische ziekten.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.