Overslaan en naar de inhoud gaan

Egeria Egeria densa

Foto: Johan van Valkenburg

Indeling

Egeria [genus] (2/0)
densa [soort]

Egeria lijkt veel op enkele andere soorten uit dezelfde plantenfamilie (Waterkaardefamilie-Hydrocharitaceae) met een op Waterpest gelijkend voorkomen. Van alle op een “Waterpest” gelijkende waterplanten heeft Egeria de opvallendste en grootste bloemen.

Van Brede- en Smalle waterpest (Elodea canadensis en Elodea nuttallii) onderscheidt Egeria zich doordat de middelste en bovenste bladen in kransen van meer dan 3 staan. Bij de Waterpesten staan deze bladen altijd in kransen van 3. Egeria is over het geheel wat forser dan Waterpest met lange vrij slappe bladen die wel 3 tot 4 cm lang kunnen worden. De Brede waterpest heeft vlakke, vrij stugge bladen die korter dan 20 mm zijn. De Smalle waterpest heeft sterk teruggekromde bladen die hooguit 25 mm lang zijn.

Bij Verspreidbladige waterpest (Lagarosiphon major) staan de bladen niet in kransen maar in spiralen en ook bij deze soort zijn de bladen teruggekromd. Hydrilla (Hydrilla verticillata) onderscheidt zich van Egeria en de overige “Waterpesten” doordat de tanden op de bladrand met het blote oog zichtbaar zijn.

Ondergedoken exemplaren van Lidsteng (Hippuris vulgaris) vertonen ook enige gelijkenis met Egeria. Bij Lidsteng staan de bladeren ook in kransen, maar bij deze soort bestaan de kransen uit 6-12 bladen en ontbreken op de bladrand de tandjes. Bovendien heeft Lidsteng vrij stevige rechtopstaande stengels.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.