Overslaan en naar de inhoud gaan

Canadese kornoelje Cornus sericea

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Cornaceae [familie]
Cornus [genus] (4/4)
sericea [soort]

In Noord Amerika is Cornus sericea L. een uiterst veelvormig taxon, waarbinnen door sommigen weer soorten, dan wel ondersoorten of variëteiten werden onderscheiden. Deze in Noord Amerika onderscheiden vormen zijn echter niet scherp begrensd vanwege het voorkomen van allerlei tussenvormen. De verschillende taxonomische inzichten hebben geleid tot een uiterst verwarrende taxonomie en een veelheid aan synoniemen.

Door de lichtgekleurde bladonderzijde en de witte bessen onderscheidt Canadese kornoelje zich van de Rode Kornoelje (Cornus sanguinea) en de Gele Kornoelje (Cornus mas), waarvan de bladonderzijden groen zijn en de rijpe vruchten rood (Gele kornoelje) of blauwzwart (Rode kornoelje) zijn. Een verschil met de Gele kornoelje is nog dat de bloeiwijzen bij deze soort niet eindstandig maar okselstandig zijn. De Rode kornoelje heeft maximaal 5 paar zijnerven; de Canadese kornoelje heeft er meestal meer dan 5.

De Nederlandse naam Canadese kornoelje kan aanleiding geven tot verwarring met Cornus canadensis L. Deze Noord Amerikaanse tegenhanger van Cornus suecica L. (Zweedse kornoelje) is in Nederland als sierplant in de handel en wordt soms ook met Canadese kornoelje aangeduid (b.v. door Boom in de “Flora der gekweekte kruidachtige gewassen”,2e druk 1970).

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.