Overslaan en naar de inhoud gaan

Canadese kornoelje Cornus sericea

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Cornaceae [familie]
Cornus [genus] (4/4)
sericea [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
ReferentieHeukels' Flora van Nederland [23e druk]
ExpertOdé, B. (FLORON)

Verspreiding


Verspreidingskaart Canadese kornorlje s.l.. Weergeven zijn de km-hokken waarin de soort in de periode 1975-heden is aangetroffen.
Bron: Florbase 2N (FLORON), waarneming.nl, telmee.nl

Cornus alba L. is oorspronkelijk inheems in Noord Rusland, Siberië, het oosten van China en Noord Korea. Cornus sericea L. is inheems in Noord Amerika, waar zij voorkomt van de Kreeftskeerkring (de bergen van Mexico) in het zuiden tot de poolcirkel (Alaska en Canada) in het noorden. Cornus sericea L. was rond 1781 al in cultuur in Duitsland. De cultivar Cornus sericea ‘Flaviramea’ met gele takken is in 1899 in de handel gebracht door de kwekerij Späth te Berlijn. Cornus alba L. was volgens Boom al in 1741 in Engeland in cultuur. In de meeste West- en Midden Europese landen komt Cornus sericea s.l. nu verwilderd voor.

Wanneer Canadese kornoelje s.l. voor het eerst in Nederland is aangeplant is niet bekend. In de Prodromus (Volumen II, Pars IV, pag 37) uit 1866 wordt wel melding gemaakt van het voorkomen van de schimmel Erysiphe tortilis (Ascomycetes) op bladen van Cornus alba in Rotterdam en Maastricht. Cornus alba kwam toen dus al aangeplant voor. Door sommigen wordt Cornus alba L. als een stinzenplant beschouwd, dus een oorspronkelijk aangeplante soort die in stinsenmilieu’s volledig ingeburgerd is.

Wanneer er voor het eerst sprake is van verwildering is niet precies bekend. Het onderscheid tussen aangeplante en verwilderde exemplaren is niet altijd even duidelijk. De eerste gedocumenteerde melding van verwildering van Cornus sericea L. dateert uit 1974, toen de soort werd aangetroffen in een moerasbos bij Bekendelle (Winterswijk). Van verwildering van Cornus alba L. wordt melding gemaakt in 1978 toen deze soort werd aangetroffen op opgespoten terrein bij station Sloterdijk (Amsterdam). Tegenwoordig komt Cornus sericea s.l. in Nederland voornamelijk in het stedelijk gebied en in het rivierengebied verwilderd voor. Ook langs enkele voormalige zoute, maar nu verzoete wateren wordt de soort tegenwoordig waargenomen. Het verspreidingsbeeld op de verspreidingskaart is waarschijnlijk onvolledig vanwege het ontbreken van verwilderde exemplaren in tuinen, plantsoenen en parken.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.