Overslaan en naar de inhoud gaan

Ludwigia peploides

Foto: André van Proosdij

Indeling

Ludwigia [genus]
(4 soorten in totaal / 2 gevestigd)
peploides [soort] (1/0)

Voorkomen

ReferentieHeukels' Flora van Nederland [24e editie]
ExpertOdé, B. (FLORON)

Verspreiding


Verspreidingskaart Kleine waterteunisbloem in Nederland
Bron: FLORON

Kleine waterteunisbloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De soort is al vele jaren bekend uit diverse landen in Zuid-Europa en vormt daar in sommige gebieden een grote plaag (o.a. in Frankrijk).

Kleine waterteunisbloem is in 2003 voor het eerst in Nederland gevonden in een kort daarvoor aangelegde natuurvriendelijke oever in Utrecht. De planten werden eerst als waterteunisbloem gedetermineerd. Deze groeiplaats is door het Hoogheemraadschap opgeruimd. In 2007 werd de soort in een natuurontwikkelingsgebied in de Hollandse Biesbosch aangetroffen en in 2008  in stadswateren in Lelystad. Ook op deze groeiplaatsen is de plant bestreden. In 2009 is Kleine waterteunisbloem bij Oostburg in Zeeuws Vlaanderen gevonden. In 2010 is een groeiplaats in de Vecht bij Maarssen door het waterschap opgeruimd.

Mogelijk worden er nog meer vindplaatsen bekend. Een deel van de populaties die nu bekend zijn als de veel algemenere Waterteunisbloem, moeten misschien bij nadere beschouwing tot Kleine waterteunisbloem worden gerekend.

De soort verspreidt zich via water door afgebroken stengelfragmenten die elders weer wortelen. Of zaden ook over langere afstanden worden verspreid is niet bekend. Verspreiding over langere afstanden vindt verder plaats via de handel in tuinplanten en door het dumpen van planten uit tuinvijvers in de natuur.

Bron

Auteur(s)

Odé, B., Beringen, R.