Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse vogelkers Prunus serotina

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Rosaceae [familie]
Prunus [genus] (19/6)
serotina [soort]

De soort kan verward worden met de inheemse gewone vogelkers Prunus padus en de Amerikaanse tegenhanger van deze soort de Virginische vogelkers Prunus virginiana.

De gewone vogelkers bloeit eerder (april-mei), de kroonbladeren zijn langer (4-)6-9 mm. De bladen hebben 8-14 paar zijnerven die aan de bladonderzijde duidelijk uitspringen en zijn dofgroen (niet glanzend) aan de bovenzijde. De vruchten bevatten een ruwe steen.

De Virginische vogelkers lijkt sterk op de gewone vogelkers maar verschilt van deze door de kale bloembodem (bij Prunus serotina verspreid behaard tot vrijwel kaal en bij Prunus padus wollig behaard), de kortere kroonbladen die niet langer worden dan 4,5 mm (bij P. serotina eveneens 2,5-4,5 mm, bij P. padus 6-9 mm), de donkerrode vruchten (bij zowel P. serotina als P. padus zwartpurper) en de min of meer gladde steen (glad bij P. serotina en ruw bij P. padus).

Van de zoete kers of boskriek Prunus avium is de Amerikaanse vogelkers te onderscheiden doordat bij de zoete kers de bloemen niet in trossen zijn gerangschikt.

Bron

Auteur(s)

Odé, B., Beringen, R.