Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse vogelkers Prunus serotina

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Rosaceae [familie]
Prunus [genus] (19/6)
serotina [soort]

In heiden, duingraslanden en in duinstruwelen versnelt het verschijnen van Amerikaanse vogelkers de successie naar bos. Voor het in stand houden van deze vegetaties, waaronder de habitattypen droge heiden, grijze duinen en duinstruwelen, moeten extra beheersinspanningen gepleegd worden zodra Amerikaanse vogelkers verschenen is.

Spontane opslag van Amerikaanse vogelkers in jonge bosaanplant kan de groei van het plantgoed remmen. In het huidige bosbeheer wordt veelal gestreefd naar natuurlijke verjonging. Het dominante optreden van Amerikaanse vogelkers op plaatsen met natuurlijke verjonging kan de vestiging van gewenste inheemse boomsoorten belemmeren. Opslag van Amerikaanse vogelkers moet met wortel en al verwijderd worden. Alleen kappen en afzetten helpt niet omdat de stronken of de wortels weer snel uit kunnen lopen. 

De vruchten zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt bij de bereiding van jams, dranken en stoofschotels. In de Verenigde Staten levert de boom waardevol hout, met goede eigenschappen, dat vele toepassingen kent (link).

Bron

Auteur(s)

Odé, B., Beringen, R.