Overslaan en naar de inhoud gaan

Gifsumak Rhus radicans

Indeling

Anacardiaceae [familie]
Rhus [genus] (3/0)
radicans [soort]

Gifsumak is een overblijvende, loofverliezende liaan. De plant bloeit in de periode mei-juni. De geslachtsverdeling van de bloemen kan van plant tot plant verschillen. Afzonderlijke individuen kunnen of alleen tweeslachtige bloemen, of alleen mannelijke bloemen, of alleen vrouwelijke bloemen of zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen (eenhuizigheid) hebben. In het geval van tweehuizigheid (alleen mannelijke of alleen vrouwelijke bloemen) zijn exemplaren van beide sexen nodig voor een goede zaadzetting. De planten worden beschouwd als kruisbestuivers. De bestuiving wordt bewerkstelligd door insecten, o.a. verschillende keversoorten en honingbijen. De vruchten rijpen van augustus tot november. De rijpe vruchten blijven tot ver in de winter, als de bladen al afgevallen zijn, aan de struik hangen. De planten verliezen na de eerste nachtvorsten hun bladen.

De zaden worden verspreid door vogels en zoogdieren. Vruchten die in water terechtkomen kunnen door het water verspreid worden. De plant vormt lange rhizomen waaruit door wortelopslag nieuwe stengels kunnen ontstaan. Over de grond kruipende stengels kunnen wortelen (afleggers).

Op de groeiplaats in Friesland doet de Gifsumak het goed en zet ook vrucht. Of er hier kiemkrachtige zaden worden gevormd, die door vogels verder verspreid zouden kunnen worden, is niet bekend.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.