Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemelboom Ailanthus altissima

Foto: Ab Neutel

Indeling

Simaroubaceae [familie]
Ailanthus [genus] (1/1)
altissima [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
ReferentieHeukels' Flora van Nederland [23e druk]
ExpertOdé, B. (FLORON)

Verspreiding


Verspreidingskaart Hemelboom. Weergeven zijn de km-hokken waarin de soort in de periode 1975-heden is aangetroffen.
Bron: Florbase 2N (FLORON), waarneming.nl, telmee.nl

Hemelboom is inheems in centraal China en in Taiwan. In Europa is de soort rond 1751 voor het eerst opgekweekt in Engeland uit door een Franse Jezuïet uit Nanking opgestuurde zaden. Het is daarmee één van de eerste oorspronkelijk Chinese planten die in Europa werd ingevoerd. In 1784 is de soort vanuit Engeland ingevoerd in de Verenigde Staten. Tegenwoordig komt de soort voor in de warm gematigde tot subtropische delen van Noord en Zuid Amerika, Australie, Afrika en Azie. In de bossen in de V.S. is het de meest algemene houtige invasieve exoot.

In het zuiden van Europa is deze warmtebehoeftige soort op veel plaatsen verwilderd en ingeburgerd. De soort is veel aangeplant in steden als schaduwboom. In Midden Europa verwilderd de soort vooral in het stedelijk milieu.

Het zwaartepunt van de verspreiding in Nederland ligt in steden, zoals Utrecht, Rotterdam en Den Haag en in minder mate in Amsterdam en Haarlem. Verder is deze boom veel waargenomen rond Nijmegen en in Maastricht. In de middenberm van snelwegen wordt de soort de laatste tijd steeds vaker waargenomen.

De noordgrens van het niet-stedelijke verwilderingsareaal ligt in het Rijndal in Duitsland ter hoogte van het Rührgebied. In Nederland worden geregeld jonge bomen op rivieroevers aangetroffen. Langs de rivieren, met name langs de Waal, slaat de soort vooral in de directe omgeving van kribben op. Hemelboom is echter niet bestand tegen langdurige overstromingen. Voor zover bekend zijn er buitendijks langs de rivieren geen plekken waar de soort zich blijvend heeft gevestigd en is uitgegroeid tot een volwassen boom.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.