Reële kans op vestiging? |
Ja |
|
Betrouwbaarheid beoordeling |
Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen) |
|
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) |
De aantasting is al sinds lang bekend uit de maïsteelt. Eerste vermelding in mycologische literatuur dat de schimmel voorkomt in ons land is van 1904. Eerste geregistreerde waarneming op Verspreidingsatlas/NDFF is van 2006. |
|
Vestigingsstatus |
Gevestigd |
|
Zeldzaamheid |
Zeldzaam |
|
Invasiviteit |
Potentieel invasief |
|
Invasiviteit (toelichting) |
De soort breidt zich wel uit, maar niet explosief. |
|
Type introductie |
Onbekend |
|
Jaar van eerste introductie |
1904 |
|
Jaar van eerste melding |
1904 |
|
Natuurlijke verspreiding |
Noord-Amerika |
|
Zuid-Amerika |
|
Azië |
|
Afrika |
|
Europa |
|
Verspreiding in Nederland |
Drenthe |
|
Flevoland |
|
Friesland |
|
Gelderland |
|
Groningen |
|
Limburg |
|
Noord-Brabant |
|
Noord-Holland |
|
Overijssel |
|
Utrecht |
|
Zuid-Holland |
|
Zeeland |
|
Verspreiding in Nederland (toelichting) |
De soort wordt veel gemeld uit Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel, waar op de zandgronden relatief veel maïsteelt voorkomt. |
|
Habitats |
Agrarische gebieden |
|
Gastheer |
|
Onder menselijk beheer |
|
Wijze van introductie |
Landbouw |
|
Impact |
Sociaal-economisch |
|
Ecologische impact (toelichting) |
De schimmel tast soorten van de Grassen- en Cypergrassenfamilie aan, in het bijzonder Maïs. |
|
Economische impact (toelichting) |
De aantasting leidt tot verlies van opbrengst en kwaliteit in de maïsteelt. Aanbevolen wordt om aangetaste maïs niet te gebruiken als veevoer. Door veredeling van plantmateriaal lijkt de ziekte onder controle te blijven. |
|