Overslaan en naar de inhoud gaan

Kreeftenpest Aphanomyces astaci

Foto: Trude Vrålstad

Indeling

Aphanomyces [genus] (3/3)
astaci [soort]

De kreeftenpest Aphanomyces astaci is niet zichtbaar met het blote oog. De soort behoort tot de oömyceten, een groep van organismen die traditioneel tot het schimmelrijk gerekend wordt, maar ondergebracht moet worden in het rijk van de Stramenopila (o.a. algen en diatomeeën).

Net als 'echte schimmels' hebben oömyceten een netwerk aan schimmeldraden (het mycelium) waarmee voedselstoffen onttrokken kunnen worden aan (bijvoorbeeld) een gastheer. Karakteristiek voor oömyceten zijn de ongesegmenteerde schimmeldraden (hyphen), de celwanden die onder andere cellulose bevatten in plaats van chitine en de productie van zoösporen.

De hyphen van Aphanomyces astaci, met een diameter van circa ca. 7-10 µm, zijn zichtbaar onder de lichtmicroscoop maar kunnen daarmee niet van andere Aphanomyces-soorten onderscheiden worden.

De klassieke diagnose van A. astaci vereist, isolatie, kweek en uiteindelijk herinfectie van een gezonde kreeft (Cerenius et al. 1988). Tegenwoordig kan A. astaci ook gedetecteerd wordt met behulp van moleculaire technieken (Vrålstad et al. 2009).

Bron

Auteur(s)

Cock, A.W.A.M. de, Koese, B.