Overslaan en naar de inhoud gaan

Driehoeksmossel Dreissena polymorpha

Foto: Hans Adema

Indeling

Dreissenidae [familie]
Dreissena [genus] (2/1)
polymorpha [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
Habitatzoet
ReferentieNon-indigenous marine and estuarine species in The Netherlands
ExpertBank, R.

Verspreiding


Verspreidingskaart Driehoeksmossel
Bron: Stichting Anemoon, EIS Nederland

De driehoeksmossel komt van oorsprong uit de stroomgebieden rond de Zwarte en Caspische Zee.

De eerste melding in Nederland dateert uit 1826, twee jaar na de eerste melding uit West-Europa (Groot-Brittannië, 1824) (Ludyanskiy et al. 1993). Tegenwoordig kan de soort in vrijwel alle grote, permanente wateren worden aangetroffen. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt in (boezem)kanalen in West-Nederland, de grote rivieren en het IJsselmeer. In 1985 is de soort voor het eerst aangetroffen in de Verenigde staten waar de soort binnen 20 jaar tijd vrijwel elk geschikt habitat heeft gekoloniseerd.

Hoe de soort in Nederland terecht is gekomen valt lastig te reconstrueren. Aangenomen wordt dat de aanleg van verschillende kanalen aan het einde van de 18e eeuw (zoals het Oginski-kanaal in Wit-Rusland waarmee in 1784 de stroomgebieden van de Zwarte en de Baltische zee verbonden werden) de introductie in West-Europa aanzienlijk heeft versneld. De import van Russisch hout is één van de bronnen waarmee de soort mogelijk actief verplaatst is. Ook de veldtocht van Napoleon wordt soms aangemerkt als mogelijke bron van actieve import (Ludyanskiy et al. 1993).

Onnatuurlijke verplaatsingen worden tegenwoordig vermoedelijk vooral veroorzaakt door ballastwater in schepen. Hiermee lijkt de driehoeksmossel recentelijk in de Verenigde Staten (1985) en Ierland (1993) geïntroduceerd te zijn (Ludyanskiy et al. 1993, Lucy 2006).

Bron

Auteur(s)

Haaren, T. van, Bruyne, R.H. de, Koese, B.