Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijver-pluimdrager Valvata piscinalis

Foto: Dirk-Jan Saaltink

Indeling

Valvata [genus]
(3 soorten in totaal / 2 gevestigd)
piscinalis [soort] (2/2)

Voorkomen

StatusIn Nederland. Precieze status nog niet bepaald. (0a)
Habitatzoet
ExpertBank, R.

Recente verspreiding

De soort is van tal van plaatsen in Nederland bekend en behoort tot de meest algemene zoetwaterslakken. Alleen uit Zeeland zijn weinig vondsten gemeld.

Areaal

Op veel plaatsen in Europa en West-Azië algemeen voorkomend (Falkner 1990). Aan het begin van deze eeuw ingevoerd in Noord-Amerika (Hoffman & Neumann 1990).

Fossiel voorkomen

V. piscinalis is uit het hele Kwartair bekend, vooral uit interglacialen, maar toch ook uit interstadialen. Bij het fossiele materiaal komt een afwijkende vorm voor, die in ons land is uitgestorven. De schelpen zijn daarbij lager kegelvormig gewonden en wat breder genaveld, wat het onderscheid met V. macrostoma moeilijker maakt. Elders in Europa is deze variant ook levend nog te vinden en karakteriseert dan meertjes in de Alpen en snel stromende beken in het alpiene voorland. De Nederlandse fossielen wij­zen dus waarschijnlijk op een vergelijkbaar milieu. Het be­treft hier de forma alpestris Küster, 1853, die vaak als een apa­r­te ondersoort wordt behandeld. We hebben hier te maken met een grensgeval tussen een oecologische, dus door de biotoop bepaalde, vorm en een geografisch bepaalde on­der­soort. Het probleem schuilt o.a. in het feit dat bepaalde bio­­topen geografisch begrensd kunnen zijn in hun voorkomen.

Bron

Auteur(s)

Vries, J.N. de, Velde, G. van der, Meijer, T., Kuiper, J.G.J., Kuijper, W.J., Janssen, A.W., Gittenberger, E.

Publicatie